130423-01.jpg

Architectural Design

Interior Design

Brand Design

Project Management

Workplace Strategy

Furniture

NOVO NORDISK

NORTH AMERICAN HEADQUARTERS

READ LESS

READ MORE

As a world leader in diabetes care Denmark based pharmaceutical firm Novo Nordisk has experienced extraordinary growth in the North American market. By 2011 the organization occupied close to 400,000 sf in four buildings in the Princeton area. Working with Novo and their real estate consultant, Granum A/I developed a facilities and real estate strategy to consolidate Novo's office space. The plan projected a need of nearly 800,000 sf by 2020. After a competitive process to qualify properties and development teams Novo Nordisk selected 800 Scudders Mill Road in Princeton as the location for their new headquarters. Granum A/I provided full service interior design for the project and is leading the project's exterior redesign under a separate contract.

At one quarter mile long, the building comprises a series of office pods arranged diagonally across a central Main Street. At each node where the pods intersect the central circulation spine there is a secondary entrance. Each one opens onto an atrium with a three-story monumental stair as its focal point. Nicknamed "tree houses" they provide organizing elements along all three levels of Main Street. At each level we have clustered communal, collaborative, and conference spaces supporting Novo Nordisk's business enterprise. The office pods are designed as neighborhoods to create a sense of place for Novo employees. In addition to traditional space types – enclosed offices, open offices and conference rooms – the workplace strategy incorporates a variety of work settings to support Novo's mission. There are special project rooms, work rooms, huddle spaces, and open collaborative spaces all incorporating the latest technology.

 

The mature landscaping was one of the primary reasons Novo Nordisk selected the site. The cafeteria looks to the southeast with its lush plantings, lake, and hiking trails. The building geometries create courtyards accessible from Main Street that look to the south and west where employees enjoy lake views and prospects of the spires of Princeton University. In keeping with Novo's commitment to sustainability the project is designed to achieve LEED Silver certification.

CLIENT

Novo Nordisk

PROJECT SIZE

500,000 SF

LOCATION

Princeton, NJ

STATUS

Completed

SUSTAINABILITY

LEED Silver

PHOTOGRAPHY

Tom Crane Photography

AWARDS

Engineering News Record NY Region — Best of Office/Retail/Mixed-Use Project
November 2013

CONSULTING PARTNERS

A